Poganjalci so v zadnjih letih postali zelo popularni pri starših, ki želijo, da se njihov malček nauči vožnje kolesa brez pomožnih koles. Poganjalci imajo dve kolesi, od navadnih koles pa se razlikujejo po tem, da nimajo pedal. S poganjalcem se malčki naučijo že okoli drugega leta starosti voziti brez pomožnih koles ali pa pomoči staršev. Ravnotežje lovijo na ravnih in prav tako na neravnih površinah. Prehod iz poganjalca na otroško kolo je zaradi naučenih spretnosti enostaven.

Starši smo se naučili voziti kolo s pomožnimi kolesi in ne poganjalci. Je to slabo?

Pomožna kolesa bistveno upočasnijo otrokovo sposobnost in željo po vožnji s kolesom. Poganjalci naučijo malčke vožnje z lovljenjem ravnotežja, medtem ko se pri kolesu s pomožnimi kolesi naučijo voziti kolo. Pri nagibu na eno stran s kolesom s pomožnimi kolesi daje lažen občutek, saj mu ga ni potrebno loviti. Prehod iz pomožnih koles na kolo je težji, saj se mora iz same vožnje sedaj naučiti še kako ne pasti. Prav tako je vožnja s poganjalci bolj zabavna kot pa s kolesom s pomožnimi kolesi.

Kdaj naj začnejo otroci uporabljati poganjalce?

Poganjalci obstajajo v različnih velikostih. Značilno je, da malčki in otroci uživajo na poganjalcih od starosti 18 mesecev do 5 let. Za razliko koles s pomožnimi kolesci lahko malčki že po prvem dnevu začnejo raziskovati okolico. Prednost je v tem, da ne potrebujejo pomoči staršev in se lahko vozijo sami, zato poganjalci nikoli nimajo palic za poganjanje s katerimi upravljajo starši. Vedeti je tudi treba, da ena velikost poganjalca ne bo ustrezala vsem. Primerna velikost poganjalca za otroka je tista, ko sedi na poganjalcu in se dotika tal z rahlo pokrčenimi nogami.

Kam dajo noge na poganjalcu?

Poganjalci ne potrebujejo opor za stopala. Malčki svoje noge samodejno dvignejo v zrak med vožnjo. V vseh letih testiranja proizvajalca poganjalcev so otroci le redko vprašali kam dati svoje noge med vožnjo, veliko staršev pa je postavilo ravno to vprašanje.

Koliko let se otroci vozijo s poganjalci?

Otroci se običajno vozijo s poganjalci 2 do 3 leta, odvisno pri kateri starosti začnejo z vožnjo. Mlajši kot so začeli, dlje se bodo vozili s poganjalcem. Večina otrok, ki obvladajo vožnjo s poganjalci, naredi prehod na otroško kolo pri starosti 4 let. Nakup poganjalca glede na velikost je smiselen, če je višina sedeža v najvišjem položaju razlika vsaj 2 cm od od otrokovega mednožja do tal, ko stoji. Tako bo lahko poganjalca uporabljal več let. V naši spletni trgovini Vlakec imamo sedaj na voljo tudi poganjalce, ki so primerni za različne starosti, saj se ogrodje enostavno nastavlja (poglejte si spodnji video).

Zaključek; Zakaj so poganjalci zakon?

Poganjalci v primerjavi s kolesi s pomožnimi kolesci omogočajo hitro učenje spretnosti lovljenja ravnotežja in omogočajo veliko več zabave za vašega malčka. Ko obvladajo vožnjo s poganjalci, imajo radi občutek neodvisnosti in dosežek, ko lahko sami upravljajo z njim. V parku, otroškem igrišču ali pa pred blokom bodo tudi ostali otroci, ki nimajo poganjalca, hitro spoznali, da je vožnja na dveh kolesih kul in si bodo tudi sami želeli biti del te akcije. Poganjalci lahko najdete v ponudbi tudi v naši spletni trgovini. Poglejte si ponudbo.