Dogodek, ki ga ne želi zamuditi noben starš, so prvi koraki dojenčka. S prvimi koraki nekateri začnejo že v osmem mesecu, drugi pa se plazijo še pri prvem rojstnem dnevu. Prvi samostojni korak je trenutek, ki bo vsekakor zaznamoval prva otrokova leta. Vsak starš si želi, da bi njegov malček čimprej shodil, ampak nikar ne hitite, saj je zelo pomembno, da ste potrpežljivi

Vsakodnevne aktivnosti in igra so najučinkovitejši pripomoček v vsakem razvojnem obdobju. Da se bo otrok z večjo gotovostjo postavil na noge, ga spodbujajmo s samostojnim vstajanjem ob opori in trdnim stanjem na obeh nogah. Na otroka ne pritiskajte kdaj naj naredi prve korake, saj le on ve kdaj je pripravljen. Ko bo otrok pripravljen, pa le poskrbite za te varnostne ukrepe:

  • v primeru, da se otrok naslanja na pohištvo, se ne sme prevrniti
  • odstranite ostre robove in vogale
  • Pospravite stvari, ki so lahko nevarnost spotikanja, kot so npr. kabli.
  • Pospravite prte. Hitro se lahko zgodi, da bo otrok potegnil prt in vsebino, ki je na njem. 
  • Poskrbite, da bo otrok obut v nedrseče nogavičke.
  • Za varnost svojega otroka poskrbite tudi z zaščito vtičnic, predalov, omar, grelnih predmetov (kot so štedilnik in peči) in vrat. Če imate stopnice, si priskrbite ograjo, da otrok ne bo mogel po njih, dokler še ni dovolj stabilen.

Če otroka pustimo v prostoru, otrok ta prostor raziskuje. Normalno je, da se sreča s predmeti, ki so bolj oz. manj stabilni. Če ima otrok prešibko oblikovan nadzor nad svojim telesom, bo kmalu ugotovil, da so igrače, ki niso stabilne zanj, prezahtevne. Če so starši res dosledni in otroka pustijo, da se popolnoma sam nauči vstajanja ob predmetih, prestopanja in hoje, bo tudi sam izkusil, kdaj ima dovolj ravnotežja, da ga bodo zanimale tudi premikajoče igrače.

Pomemben pripomoček pri prvih samostojnih korakih je lahko tudi voziček za hojo. Na trgu je veliko različnih, ki se razlikujejo po velikosti, obliki in funkcijah. V voziček za hojo lahko otrok shrani igrače, ki jih lahko potem prevaža iz enega prostora v drugega. Večina vozičkov je poslikanih s pisanimi barvami, da so tako še bolj zanimivi. Predvsem za starše ali pa za spodnje sosede je dobrodošlo, da ima voziček za hojo tudi gumirana kolesa. Temu izumu boste vsekakor hvaležni, ko bo vaš otrok začel raziskovati prostore vašega doma.

V začetni fazi prvih korakov si otrok take igrače ne bo izbiral kot pripomoček za vstajanje, kasneje, ko bo že bolj stabilen, pa prav gotovo. Te igrače so za otroka dobrodošle, otroci se radi igrajo z njimi, treba pa je počakati, da otrok razvije zadostno ravnotežje, da jih zmore polno raziskati in uporabljati. Voziček za hojo-večfunkcijski je lahko opremljen tudi z drsnimi labirinti, odprtinami za vstavljanje likov različnih oblik, tablami za risanje, urami s premikajočimi kazalci, obračajočimi številkami in še kakšno funkcijo, ki pripomore tudi pri miselnih sposobnostih pri razvoju otroka. Takšen voziček ni namenjem samo hoji, ampak je lahko zelo kvaliteten didaktični pripomoček.