Bistvenega pomena je, da se otrok igra, saj se skozi igro uči in razvija mnoge spretnosti, govorne in motorične. Med igranjem spoznava njegovo okolje, pa tudi pravila. Prav tako med igro pridobiva izkušnje, ki mu koristijo pri prvih poizkusih reševanja problemov, ustvarjanja pojmov in mišljenja. Skozi igro lahko spoznava druge otroke in je zato igra pomemben način za druženje.

Obdobje simbolne igre nastopi pri otroku med 2. in 6. letom. V temu obdobju se vživlja v druge osebe in posnema odrasle. To je tako imenovana igra vlog, za katero je značilno oponašanje odraslih, npr. staršev ali ljudi, ki opravljajo določene poklice.

Predvsem izstopajo igre kot so zdravniki, policaji, frizerji, mehaniki in kuharji. Seveda so to le nekatere, vlog je še veliko, saj opazuje odrasle in jih posnema. Deklice se zelo rade pretvarjajo, da so mame in tako posnemajo njeno vedenje, govor ter uporabljajo različne predmete, nekateri so namišljeni. Povsem običajno je, da spreminja svoja čustva, ki so lahko pozitivna ali pa negativna.

Otroške kuhinje so namenjene domišljiski igri

Ker je v otrokovi bližini po večini mama, ki preživi kar nekaj časa v kuhinji, je logično, da jo tudi otrok začne posnemati in želi biti kuhar ali kuharica. Če otrok uživa v igri kuhanja, lahko njegovo domišljijo dodatno spodbudite z otroško leseno kuhinjo. Otroške kuhinje so namenjene domišljijski igri, seveda pa so tudi super priložnost, da se otrok že zgodaj nauči o pripravi hrane in zdravi prehrani, kar je v današnjem času izjemnega pomena.

Otroške kuhinje so pomanjšana različica pravih kuhinj. Izdelane so iz lesa in so tako trpežne ter kakovostne. Vsaka otroška kuhinja ima svoj stil in barvo, zato sem pripričan, da boste našli takšno, ki bo ravno pravšnja za malo kuharico ali kuharja. Manjše kuhinje obsegajo leseno kuhalno ploščo in pribor, srednje velike imajo vključeno tudi leseno pečico, tiste največje pa premorejo celo lesen pomivalnik in pomivalni stroj. Ne pozabimo omeniti še številnih omar in polic, na katere bo lahko vaš otrok pospravil svoje kuhalne potrebščine. Vsi kuharji dobijo tudi lesen pribor, ki obsega lonec, kuhalnico, zajemalko …

Marsikatere otroške lesene kuhinje pa ponujajo tudi kup drugih gospodinjskih aparatov:
  • kavni avtomat
  • mešalec
  • toaster
  • tehtnica
Prav tako je na voljo veliko različnih vrst sadja in zelenjave, ter druge hrane, ki jo lahko vključi v svojo igro pripravi svojih prvih obrokov.

Prednosti otroške kuhinje

  1. Otroške kuhinje spodbujajo domišljijsko igro in igro vlog, kjer otrok oponaša realni svet in se uči opravil v njem.
  2. Otrok se uči različnih postopkov priprave hrane in kuhanja ter peke, saj lahko tudi lesena živila s posebnim lesenim nožkom »reže« na kose, jih postreže na krožnikih.
  3. Lesena kuhinja pomaga otroku pri spoznavanju živil in tudi pri tem, kakšen je pravilen odnos do hrane. Dobro se nauči ločevati med posameznimi živili, jih poimenovati, prav tako pa ve, katera so zdrava in katera ne.
  4. Uči se odmerjanja količin in s tem že osvaja matematiko in fiziko. Če ima lesena kuhinja tehtnico, lahko primerja mase, če »reže« jabolka na krhlje, se uči pomena deleža in celote, manj in več.
  5. Otroška lesena kuhinja spodbuja tudi druženje, kajti otrok bo hitro pripravil čajanko ali piknik za družino, za prijatelje ali za svoje igrače.


Otroška kuhinja vsebuje vse, kar ima tudi vaša domača kuhinja, zato je igra z njo povsem prepričljiva in nudi veliko različnih možnosti uporabe. Otroška lesena kuhinja omogoča dolge ure intenzivne igre, skozi katero otrok razvija ročne in gibalne spretnosti ter uri svojo domišljijo. 

Marsikatere otroške kuhinje pa ponujajo tudi kup drugih gospodinjskih aktivnosti, ki otroke ravno tako zabavajo, na primer pranje perila, likanje in podobno. In ne, nikoli ni prezgodaj, da se otrok sooči z njimi. Nenazadnje se na tak način uči, da je v vsakem domu pomemben red, da je treba skrbeti za snažnost in da mora pri tem sodelovati celotna družina, saj morajo vsi sodelovati, če se želijo imeti doma lepo in prijetno.

Omogočite svojim najmlajšim, da skozi igro vlog počnejo to, kar odrasli počnemo v svojih kuhinjah in delavnicah. Skozi igro bodo razvijali kognitivne, motorične in tudi socialne spretnosti. Igra v otroški kuhinji je za malčka nekaj neprecenljivega, saj se ob njej zabava, uči, raste in se razvija. Zagotavljamo vam, da se bo lepih trenutkov, ki jih je preživel med lesenimi lonci, spominjal še celo življenje.