V starosti od dveh let je za otroke igranje vlog zelo zanimivo. V temu obdobju začnejo razlikovati med sabo in drugimi ter posnemajo ostale ljudi. Velikokrat posnemajo ljudi iz vsakdanjega življenja, ki so jim še posebej všeč. Ena izmed najbolj priljubljenih iger vlog so gasilci. Otroci vozijo gasilski tovornjak, gasijo ogenj in rešujejo svoje plišaste prijatelje. Mesec oktober je mesec požarne varnosti, zato smo se odločili, da se tej tematiki malo bolje posvetimo.

Kaj je požar in kdo so gasilci?

Otrok mora spoznati kaj je požar, kaj ga povzroči, kakšna je lahko škoda … Spodbujajte ga tako, da se igrate skupaj z njim in pri igri uporabljajte različne pripomočke kot so plišaste igrače, različna gasilska vozila, oblačila, oprema, ... Prepustite se igri in ne razmišljajte preveč. S pogovorom mu povejte zakaj je igranje z ognjem lahko nevarno in kdo so ljudje, ki ogenj pogasijo.

Opišite gasilce. Npr. gasilci so pogumni, previdni, spretni in rešujejo naše premoženje ter tudi življenja. Skozi igro tako razvijejo razumevanje svoje vloge in odgovornosti v vsakdanjem življenju, pa tudi to, katera pravila so dobra. V tem primeru lahko navedete kako preprečiti požar oz. kaj storiti, če pride do požara. Starejšim otrokom pokažite kje so izhodi in na katero telefonsko številko poklicati (112).

Igra vlog - gasilec

Otrok skozi igro razumeva in upošteva druge ter je zaradi tega bolj strpen. Izrazi lahko svoje želje in kako jih uveljavljati. Igra vlog prinaša jezikovni razvoj in tako otrok razširi tudi svoje besedišče in komunikacijske spretnosti. Zato je pomembno, da se z otrokom pri igri čim več pogovarjamo, in opisujemo predmete oz. različne situacije.

Mesec požarne varnosti

Otroku lahko postavljamo tudi različna vprašanja in poslušamo, ko nam odgovarja. Ker je mesec oktober mesec požarne varnosti, je prav, da skozi igro in pogovor še bolje spoznamo delo ljudi, ki gledajo in skrbijo na našo varnost.

Vsako leto je poudarek na kakšno tematiko in letos je o požarni varnosti v stanovanjih in objektih. Predvsem bodo gasilci opozarjali na varnost v skupnih prostorih, na zunanjih površinah, evakuaciji, požarni varnosti v samem stanovanju in o uporabi številke 112.

Za vas smo pripravili izbor igrač na temo reševalci, kjer boste lahko našli lesene sestavljanke, gasilski avto, reševalni čoln, ...