Igre v sodobnem času so po večini namenjenje zabavi in pa kratkočasenju. Kaj pa takšne igre, ki so lahko pravi izziv? V mislim imam igre pri katerih je potrebno napeti možgane, da bi prišli do prave rešitve. Miselne igrače.

Takšne igre lahko uspešno rešimo z logičnim sklepanjem ali pa z veliko poskusi, ki so lahko tudi neuspešni. Ko nam uspe, nas preplavi občutek zadovoljstva in ugotovimo, da rešitev sploh ni bila tako zelo težka. Potem si želimo samo še težje logične oz. miselne izzive. Takšne miselne igrače spodbujajo delovanje možganov in so vsekakor tudi za reševanje težav v vsakdanjem življenju. 

Pri miselnih igrah je tako kot na ostalih področjih; vaja dela mojstra. Več idej in bolj domiselni boste pri iskanju rešitev, če boste miselne igre večkrat igrali. Mlajši otroci že urijo možgane z enostavnimi 2D sestavljankami. Pri starosti 5 ali 6 let pa jim lahko ponudimo že tudi kakšne 3D sestavljanke (kocka, piramida). Takšne miselne igre velikokrat povzročajo nemalo težav pri sestavljanju tudi odraslim. Poznate igro tangram? Iz 7 različnih delov morate sestaviti lik. Odlično za skupne družabne večere. Prav tako je pri starosti 5-6 let zelo dobra miselna igra šah. 

Šahovska igra dokazano spodbuja intelektualni razvoj otrok. Nauči jih reševanja problemov in prepoznavanja vzorcev, zboljšuje njihovo koncentracijo, matematično dojemanje ter jih vpelje v svet pozitvnih načel. Da jih igra še bolj pritegne, je boljše imeti figure, ki niso običajne oblike (šah z otroškimi motivi). 

Otroci potrebujejo miselne igrače, saj jim pošteno namučijo njihove možgančke. Rešitev lahko najdejo, ki je lahko zelo preprosta, če znaš razmišljati “izven okvirjev” in si inovativen. Prav slednja lastnost nam prideš še kako prav življenju. Če mislimo, da nekatere težke miselne igre lahko rešijo samo geniji ali matematični mojstri, to za veliko miselnih iger ne velja. Treba je počasi napredovati in izbrati miselno igračo glede na starost in s tem povezano stopnjo zahtevnosti.

Zavedajte se naslednjega; vse sestavljanke, kocke, piramide, krogle in podobne miselne igrače nas opozarjajo; vsako zapleteno stvar je možno rešiti, vendar včasih za rešitev potrebujemo nekaj več časa!>