Lesene sestavljanke so priljubljene igrače mnogim otrokom. Zanimiva igrača, ki od njih zahteva veliko zbranosti, razvija logiko, fino motoriko in občutek za prostor ter preganja dolgčas. Sestavljanke pa niso namenjene samo najmlajšim, z njimi se prav tako ukvarjajo tudi starejši otroci in pa odrasli, nekateri so pravi ljubitelji.

Prednosti lesene sestavljanke

Sestavljanke z različnimi motivi pri najmlajših vzbudijo veliko zanimanja, prav tako pa z različnimi vsebinami poskrbimo, da se naučijo kaj novega. Fantki radi sestavljajo sestavljanke avtomobilov ali pa kar vseh vozil. Deklice pa so navdušene nad podobami princesk. Seveda ni omejitev, da so sestavljenke primerne za določen spol. Priporočam, da se igrajo s tistimi, ki jih jih zanimajo. Pri tem lahko tudi na določeno sestavljanko povežete z zgodbico ali pa se samo pogovarjate kaj je na končni sliki ter tako urite tudi komunikacijo.

Sestavljenke so izvrstne za razvijanje ročnih spretnosti, predvsem pri finomotoriki. Vsak delček lesene sestavljanke je treba najprej prepoznati in ugotoviti v kateri del sestavljanke spada ter ga nato vstaviti na pravilno mesto. Najmlajšim je takšno sestavljenje lahko kar naporno, saj je potrebnih že kar nekaj ročnih spretnosti in tukaj lahko kaj hitro vidimo napredek, ki ga dosežejo pri koordinaciji gibanja roke in prstov ter očmi.

Če košček ni prave oblike ali pa barve, ugotovimo, da ne spada na določeno mesto. Lesene sestavljanke so zato odlične za krepitev logičnega razmišljanja. Začnemo z enostavnimi sestavljankami in nadaljujemo z vedno bolj zahtevnimi, kot so večplastne sestavljanke, pa tudi 3D.

Za katero starost so primerne sestavljanke?

Primerne so že dojenčke. Te imajo velike dele, ki jih je treba postaviti skupaj. Te sestavljanke so bolj podobne kockam. Primerne so tudi različne vstavljanke, ki imajo na vrhu čepke za lažje prijemanje.

Spremljajte otrokov napredek in lesene sestavljanke prilagajajte glede na težavnost. Nikar ne začnite z zelo zahtevnimi, ampak s takšnimi, ki so primerne za otrokovo starost (na vseh sestavljankah je navedena primerna starost). Želim vam veliko zabave pri pri pravilnem zlaganju koščkov lesene sestavljanke.