Ste vedeli, da je igrača jojo bila ob prelomu tisočletja razglašena za najboljšo igračo vseh časov? Zgodovinarji menijo, da gre za drugo najstarejšo igračo, takoj za lutkami. V času, ko se vse bolj oddaljujemo od vsakdanjega življenja in je pomembna še samo tehnika, je jojo lahko prava popestritev.

Prepričan sem, da le redko kdo ne pozna igrače jojo. Zelo preprosta in pa zabavna igrača, ki pa zelo pomaga pri razvijanju motoričnih sposobnosti otroka.

Vrvico navijemo na vreteno med kolesoma iz lesa. Nato krajišče vrvice držimo v roki in jojo spustimo. Jojo se spusti in zopet dvigne skoraj do enake višine. Pri tem spominja jojo na žogo, ki odskakuje od tal do vse manjše višine. Z gibanjem roke lahko dosežemo, da se jojo giblje zelo zapleteno. Igra se ponavlja, lahko tudi do neskončno dolgo oz. odvisno od volje uporabnika, dokler jojo ne obmiruje. Nekateri strastni ljubitelji te preproste igračke se vsako leto pomerijo celo na tekmovanju, kjer izvajajo tudi zelo zapletene trike.

Jojo je v naši zavesti še vedno zgolj igrača. Zgodovina sega že za več kot 2000 let nazaj na Kitajsko. Mogoče se je namen joja v današnjem času izgubil. Kot kažejo zgodovinski zapisi, je bil jojo didaktični pripomoček že tudi antične znanosti. V Grčiji so upodobljeni odrasli ljudje na amforah in ne otroci, ki se igrajo z njim.

Prav zaradi tega lahko gibanje igrače jojo predstavlja namreč vse, od popolnosti razumevanja principa jing-jang, kot odnosa med dobrim in zlim, do prehajanja energije v materijo in obratno, v poenostavljen prikaz odnosa med materijo in antimaterijo. Kaže tudi na princip univerzalne neskončnosti, kot mogočnega vesoljnega jo jo. Le videti se mora vse to in ni nujno tudi razumeti ...

Jojo je zaradi vsega naštega primeren oz. je igrača za vse ali pa več generacij. Kaj hitro se lahko zamotimo, saj bomo z vadbo želeli biti vse boljši, dokler ne bomo veščine izpilili do popolnosti. To je igrača, ki pomaga razviti ročne spretnosti ter koordinacijo gibov.

Če svoje igrače jojo še nimate, je čas, da si kultno igračko kupite vsaj za spomin.