Leseni poganjalci so postali zelo pribljubljeni pri starših in še bolj pri njihovih malčkih. Izbira je vedno večja in se je že res težko odločiti kateri poganjalec izbrati. Pri nakupu poganjalca je treba največ pozornosti nameniti velikosti, tako da lahko otrok doseže tla z nogami ko sedi. Določeni leseni poganjalci imajo nastavljiv sedež in pa tudi nastavljiv okvir in tako prilagajate poganjalca otrokovi višini in ima lahko poganjalca za več let.

Zakaj so leseni poganjalci odlični za razvoj otroške motorike?

Nekoč smo učili vožnje s kolesom najprej na triciklu in potem s kolesom na pomožna kolesa ter šele nato na pravem kolesu saj smo šele takrat imeli dovolj razvit center za ravnotežje. Danes pa lahko otrok že pri starosti 2+ let odlično obvlada ravnotežje na poganjalcu in tako preprosto preide na pravo kolo brez pomožnih koles.

Leseni poganjalci se od koles razlikujejo po tem, da nimajo pedal, ampak so na nožni pogon. Ko otrok sedi na poganjalcu mora z nogami doseči tla, saj se bo le tako lahko poganjal. Pravilna višina sedeža na poganjalcu mu omogoča, da se lahko poganja z nogami in s premikanjem obvladuje lastno telo, koordinira med vidom in gibanjem rok ter nog. Hitrost poganjanja prilagaja sam glede na svoje sposobnosti. Verjamem, da bo na začetku previden, ko pa bo poganjalca obvladal, ga boste kar težko dohajali.

Ravnotežje otrok razvije hitreje, kot smo nekoč mislili, težava je bila predvsem v poganjanju pedal. Leseni poganjalci otrokom omogočajo izjemen razvoj ravnotežja, zato sodobni strokovnjaki za otroški razvoj spodbujajo vožnjo s poganjalci.

Poganjalci za prave raziskovalce

Gibanje je osnova za raziskovanje sveta. Še predno otrok shodi, se že plazi po stanovanju in želi odkrivati čim več. Ko hodi in kasneje raziskuje okolico še s poganjalcem, pa odkriva nov svet.

Vožnja s poganjalcem na dvorišču mu omogoča odkrivanje okolice, nezavedno pa s tem razvija še svojo motoriko, ko se poganja in krmili. Kmalu je vožnja s poganjalcem rutina in čista zabava. Ker pa previdnost ni nikoli odveč, pa vseeno priporočam še čelado, kolenske in komolske ščitnike.