Didaktične igrače otroku omogočajo, da se ob igranju zabava, hkrati pa razvija miselne sposobnosti, ustvarjalnost in domišljijo ter spoznava svet, ki ga obdaja. Ker otroci večino časa preživijo ob igri, je pomembno, da se zabavajo in dobro počutijo, se nezavedno tudi kaj naučijo ter dobijo nove sposobnosti. Didaktična igrača je lahko vsaka igrača, ki je primerna otrokovi starosti in je tudi varna, otroku jo je le treba na pravi način predstaviti. Z isto igračo ima otrok več možnosti igranja in s tem trenira svoje spretnosti na različnih področjih.

Vsaka igrača je lahko didaktična

Pri nakupu didaktične igrače je treba vedeti katera so otrokova močna, pa tudi šibkejša področja in na podlagi tega najti pravo igračo, ki ga bo na spodbudila na različnih področjih. Izbira didaktične igrače je lahko vezana na starost, vendar tudi ni nujno, saj je veliko igrač možno uporabiti že prej ali pa pozneje, ampak pri drugi igri. Vsekakor pa je treba upoštevati kaj otroka zanima, saj se bo s takšnimi igračami igral dlje časa, na različne načine in tudi prilagajal zahtevnosti.

Razvoj otroka poteka hkrati na različnih področjih, ki so povezana z gibanjem, spoznavanjem, govornim in socialnim razvojem. Otrok nenehno odkriva nove sposobnosti, spretnosti in znanja, zato je zelo pomembno, da jih pridobiva skozi igro, vendar kakovostno in poučno. Spretnosti, ki jih dobi kot malček, kasneje povezuje tudi z novimi znanji in nadaljnim razvojem.

Didaktične igrače za razvijanje motorike

Ustrezne didaktične igrače pri otroku razvijajo motorični razvoj, ki ga delimo na fino motoriko in grobo motoriko. Pri fino motoriki so sposobnosti povezane z uporabo manjših mišic kot npr. prstov, zapestja, stopal, ... Otrok te mišice uporablja pri pobiranju in držanju predmetov, kasneje tudi pri pisanju. Za fino motoriko so primerne igrače: lesene kocke, sestavljanke, različne igrače za vtikanje in natikanje.
Groba motorika pa je povezana z gibanjem celotnega telesa, kot je tek, hoja, skakanje, ... Dober primer didaktnične igrače za grobo motoriko je lesen poganjalec, ki omogoča razvoj in prinaša še veliko zabave.

Didaktične igrače za govorni in jezikovni razvoj

Otroku moramo zagotoviti primerne didaktične igrače, ki mu bodo omogočale razvoj na govornem in jezikovnem področju. Pri tem razvoju je pomembno, da so poleg dobre didaktične igrače, v igro vključeni tudi starši oz. odrasli. Pri igri je pomembna komunikacija med otrokom in starši, ki se ustvarja pri igranju z didaktično igračo. Pri vsaki igrači se lahko z otrokom pogovarjamo in s tem spoznava nove predmete, barve, oblike, besede lahko ponavlja za starši. Otroci velikokrat posnemajo odrasle, zato je treba biti previden kaj počnemo oz. govorimo v otrokovi prisotnosti.

Didaktične igrače otroku omogočajo, da se ob igranju zabava, hkrati pa razvija miselne sposobnosti, ustvarjalnost in domišljijo ter spoznava svet, ki ga obdaja. Na slovenskem trgu je ponudnikov didaktičnih igrač veliko. Sredi široke ponudbe raznovrstnih didaktičnih igrač lahko kakovostne, varne in preizkušene didaktične igrače kupite tudi v naši spletni trgovini.