Gibalni razvoj otroka poteka na dveh ravneh: razvoj gibanja celega telesa (groba motorika) in razvoj gibanja roke (fina motorika). Otrok ima po rojstvu presenetljiv refleksni prijem, ta izgine v 3-4 mesecih. V starosti 3-5 mesecev starosti pridobi sposobnost poseganja po predmetih in prijemanja. Za otroka ima velik vpliv prijemanje predmeta saj s tem raziskuje svet in njegovo znanje njem. Otroci, ki bolj aktivno raziskujejo okolje z rokami, tudi bolje napredujejo v sposobnosti dojemanja meja predmeta, so bolj pozorni na okolico in iščejo priložnosti za urjenje. Z mnogimi izkušnjami se povečuje tudi otrokovo zavedanje, da je on tisti, ki povzroča gibanje, oglašanje predmetov. Kaj ponudimo otroku, ko se v njemu razvije sposobnost gibov roke?

Fina motorika pri dojenčku

Igralo za dojenčka nastavimo tako, da so predmeti ravno na dosegu njegove roke, da se jih lahko dotika, prijema in drži. Včasih otrok sega previsoko, včasih prenizko, to mu daje nenehne izkušnje v globinskih predstavah. Z rastjo otroka se razvijajo tudi njegove sposobnosti, zato ima z različne izkušnje z istimi predmeti. Že pri 3 mesecih bo otrok predmet držal, dva meseca kasneje pa bo z istim predmetom že rokoval. Starši prehitro kupijo nove igrače, ko otrok izgubi zanimanje zanje. Na različnih starostnih stopnjah je ponavljanje pomemben ključ učnega procesa.

V obdobju 6 mesecev se razvija otrokov prijem. Na začetku pri prijemanju ne uporablja palca, ampak le štiri prste in dlan. Nato začne uporabljati vse prste skupaj z nasprotnim palcem. Razvijati začne pincetni prijem, vendar še ima prste vedno ravne, prav tako še nima dobro razvitega zapestja in zato uporablja celo roko. Pri starosti 8 mesecev pa že zna nadzorovati svoje prstke na rokah, mesec kasneje pa jih tudi spretno uporablja. Vaja, ki je pomembna za razvoj finomotorike je hranjenje otroka. Eno žličko dajte otroku, z drugo ga hranite vi. V tej starosti je otrok sposoben že sam vnesti hrano v usta. S tem vadi različne prijeme in koordinacijo roka - usta. 

Za otroke v starosti od 6 mesecev naprej je na voljo več igrač, ki so v pomoč za razvoj fine motorike. Ena izmed teh je tolkač s kroglicami. Pri tej igrači otrok s kladivom potiska žoge v luknje. Na začetku lahko kladivo odstranite in jih potiska kar z roko ter jih potem zlaga nazaj. Ko bo to obvladal, pa mu dajte še kladivo.

Pri starosti 15 mesecev želi otrok posnemati starše pri različnih dejavnostih. Nič ga ne ustavi, ko želi tudi sam prispevati pri vsakodnevnih opravilih; pomivanje posode, zalivanje rož, kuhanje, ... Seveda opravil ne bo opravljal dovršeno, saj se bo šele učil natančnosti. Z vsakodnevno vajo bo napredoval do vedno bolj prefinjenih gibov. Starši bodite v temu času potrpežljivi in razumevajoči. Poleg finomotorike pa s temi dejavnostmi razvija še čut za red, samostojnost, koncentracijo, se uči zaporedij, rešuje probleme in sprejema odločitve.

Spodbujanje razvoja fino motorike

Priprava otroka na življenje in šolanje, poleg veščin branja in računanja, vključuje tudi razvoj fine motorike in drugih veščin, katere so uporabne za učenje pisanja v prihodnosti, oziroma razvoj fine motorike prstov. K temu zelo pripomorejo igre, kot so: risanje, barvanje, oblikovanje plastelina, gline ali peska, testa, igrače za ustvarjanje, igre s kockami, ter seveda masaža vrhov prstov.

Najboljša igra za punčke je igranje z elastiko (nekateri poznajo to igro pod imenom gumitvist), za fantke pa so frnikole. Nekoč so se otroci igrali takšnih in podobnih igric več ur dnevno, kar je odlično vplivalo na razvoj njihove fine motorike. Kaj pa danes?

Igre za spodbujenje fino motorike

Ni treba povdarjati, da je razvoj fine motorike je zato izjemnega pomena in celo mnenja nekaterih svetovnih strokovnjakov so, da razvoj fine motorike vpliva tudi na razvoj govora in fizičnih ali telesnih sposobnosti. Igre, ki se jih lahko igrate in vplivajo na razvoj fine motorike, ki se jih lahko igrate ob različnih priložnostih in lokacijah:

1. Preskakovanje elastike - Mame se boste takoj spomnile, kako ste se punčke več ur dnevno igrale in preskakovale elastiko, kolebnico, kar je odlično vplivalo na vašo medsebojno komunikacijo, odnose in razvoj fine motorike.

2. Frnikole - Očetje so se na podoben način igrali in razvijali s frnikolami, ki se jih kar niso naveličali in so tudi pripomogle k razvoju fine motorike, odnosov in komunikacije.

3. Spoznavanje predmetov in materialov z rokami - Spomin na otip omogoča otroku, da spoznava predmete s pomočjo otipavanja in držanja v rokah različnih izdelkov ali predmetov (za večjo zabavo lahko zavežemo ruto preko oči).

4. Pisanje in risanje po dlani - Otrok spoznava oblike, številke in črke, katere mu s prstom ali palčko˝napišete˝ na dlan.

5. Igranje z elastiko na prstih - Za naslednjo vajo boste potrebovali elastiko za lase, dolžine 5 do 6 cm. Vsi prsti se postavljajo znotraj elastike. Naloga je, da s premikom vseh prstov, otrok premakne elastiko za 360 stopinj najprej na eno roko, potem pa še na drugo. Vajo se izvaja prvo z eno, nato še z drugo roko.

6. Vezanje vezalk - S igro zaveži čevlj otroci razvijajo kreativne sposobnosti, domišljijo, logično mišljenje. Igra se sestavlja iz lesenih ploščic z luknjicami (lahko uporabite tudi trši karton) in vezalkami. Vrvice (vezalke) je potrebno pretikati in vezati kot kaže risba na leseni plošči, katero lahko sami poljubno narišemo.

7. Ustvarjanje - Pri ustvarjanju ne poznamo meja, saj spodbuja ustvarjalnost in domišljijo otrok. Zato so primerne didaktične igrače s katerimi lahko gradimo s kockami, barvamo, šivamo, nizamo like na vrvico ...